Taukoviikkoblogi

Blogitekstit • Yrityskulttuuri

Istuva IT-persoona

Hartioita kivistää ja niska tuntuu jäykältä. Tuntuu kyllä, mutta mitäpä muuta kuin eteenpäin. Kipaisee kupin kahvia näytön viereen, eiköhän se tästä. Tuttu juttu, bitit vievät mennessään ja it-persoona jatkaa, painaen lihasten kivistyksen ja niskan jäykkyyden taka-alalle. Hän päättää mennä töiden jälkeen lenkille ja löytää itsensä pelien äärestä. Yleistyshän tämä on, mutta aika tuttu persoona joukossamme.

Lokakuun viimeisellä viikolla toimistomme persoonat saivat päivittäisen annoksen taukovinkkejä ja tekoja. Allekirjoittanut ohjeisti joukkoamme erilaisiin ja eri tyylisiin mahdollisuuksiin pitää minitaukoja työn lomassa. Tarkoitus oli palauttaa tietoisuuteen pieni, mutta tärkeä asia (työ)hyvinvoinnissa. Kuten hampaiden pesu, työn tauotus pitäisi saada alitajuntaan niin, että automaatio toimii lähes huomaamatta.

Vaihtoehtoja riittää, kuten meidän tehotaukoviikkoon.

Maanantai

Keskityimme hartiajumeihin. Me jopa testasimme olkapäiden ja hartioiden liikkuvuutta ennen ja jälkeen liikkeitä. Tulos parani jo pienen venyttelyhetken jälkeen. 

Tiistai

Klingendahlin kiinteistössä riittää käytäviä ja portaita, joita voi helposti hyödyntää varsinkin jalkojen jumien aukaisuun ja hengityksenkin saa tihentymään mukavasti. Ai, miten lonkankoukistajat tykkäsivätkään kunnon venytyksestä.

Keskiviikko

Lokakuun kaunis aurinko houkutteli hengittelemään raikasta ilmaa ja samalla juttelemaan niitä näitä työkavereiden kanssa. Lenkin varrella olleet kuntolaitteet pääsivät kokeiluun. Olkapää, jalat ja hartiat saivat mukavaa vastapainoa näppäimistön nakutteluun.

Työporukka kävelyllä Pyynikillä

Torstai

Emme lähteneet kauaksi työpöydän äärestä. Pelkkä selän oikaisu, lapojen ja olkapäiden herättely tuntui mukavalta vastapainolta etukumaralle asennolle. Kumma juttu, tarkkailemalla omaa hengitystä se tehostuu. Aivot saavat tarvitsemaansa happea ja mahdollinen stressikin vähenee. Väsyneet silmät virkistyivät pyörittelemällä ja rutistelemalla niitä kiinni ja auki. Tervetullut minibreikki keholle tämäkin.

Perjantai

Kokosimme viikon yhteen. Jokainen tietää, että tauot ovat tärkeitä, 1-2 kertaa tunnissa on optimi. Se lisää virkeyttä, tehokkuutta ja kehon hyvinvointia. Kuulostaa pieneltä, mutta tutkimus tukee juuri pienten taukojen sijoittamista työpäivään säännöllisesti. Pieneltä se tuntuu hampaiden pesukin, mutta muutaman päivän pesemättömyyden jälkeen voi tuntua tahmaiselta. Jos vertaus on ontuva, saa siitä kuitenkin oivalluksen siihen, miten pieni kehon huolto pitkällä tähtäimellä voi olla ratkaiseva.

Niin, tiedämme kyllä, kyse ei ole siitä. Kyse on siitä, miten saisimme itsemme tekemään näitä pieniä tekoja. Tiedostaminen, se on kaiken A ja O. Kaikki sataa omaan laariin ja toinen ei voi liikutella toista. Mietimme yhdessä, mikä olisi se juttu, mikä saisi persoonan kuin persoonan tarttumaan taukoon. Joitakin ideoita syntyi. Niistä myöhemmin. 

Perjantain pizza- ja pelitauko täydensivät viikon – aika palkita itsensä.

Toimiston pelihetki kokoushuoneessa.