Selainpohjaisilla sovelluksilla tavoitat käyttäjäsi paremmin

Digitalisaatio • Teknologia

Mobiilisovellukset on jo jonkin aikaa voitu toteuttaa natiivisovelluksien lisäksi myös selainpohjaisesti. Näitä selainpohjaisia sovelluksia kutsutaan termillä progressive web app tai lyhyemmin PWA. Ne mahdollistavat lähes samankaltaisen käyttökokemuksen kuin natiivisovellukset ja tarjoavat tavanomaisia verkkosivuja kattavammat työkalut puhelimen muiden ominaisuuksien hyödyntämiseen.

PWA-logo

Verkkosivujen latausajoista puhutaan paljon. Jos sivun latautuminen kestää liian kauan, katsoja kyllästyy helposti ja siirtyy toiselle sivustolle. Sama koskee myös natiivisovelluksia, joiden käyttökynnyksenä on lisäksi asennus. Toisin sanoen sivun ja sovelluksen nopeuttaminen lisää kävijöiden määrää ja saa kävijät viihtymään sivustolla kauemmin, jolloin kävijät myös konvertoituvat paremmin – eli he toimivat sivuston tavoitteiden mukaisesti. Myös PWA-sovelluksia voidaan verkkosivujen tavoin optimoida hakukonenäkyvyyden kannalta, sillä PWA-sovellus on käytännössä verkkosivu laajennetuilla ominaisuuksilla.

Twitter toteutti sovelluksensa PWA-muotoisena ja huomasi, että käyttäjien sitoutuminen parani merkittävästi. Sovelluksen käynnistysaika parani 50% ja tarvittavan tallennustilan määrä tippui 3%:iin (23,5Mt vs 0,6Mt). PWA-sovellus latautuu myös hitaammassa verkossa nopeasti.

Hotellien vertailupalvelu Trivago etsii jatkuvasti keinoja parantaa käyttäjäkokemusta ja tavoittaa uusia käyttäjiä. Heidän PWA-sovelluksensa ansiosta käyttäjien sitoutuminen parani 150% ja konvertoituminen 97%. Samanlaisia tuloksia oli nähtävissä myös Forbesin projektissa. Heillä istuntojen määrä kasvoi 43% käyttäjää kohden ja mainosnäyttöjen lukumäärä nousi 20%. PWA:n hyödyntäminen heijastuu siten selkeästi myös liiketoiminnan tuloksiin.

Jos harkitset natiivisovelluksen hankkimista, ota selvää, voisiko sen toteuttaa selainpohjaisena PWA-sovelluksena. Kehitysaika lyhenee, ylläpidettävyys helpottuu, eikä useiden sovelluskauppojen kanssa hallinnointia tarvita. 

Pähkinänkuoressa:

  • Selainpohjainen, ei vaadi sovelluksen asentamista.
  • Sovellus toimii myös ilman verkkoyhteyttä.
  • Käyttäjiä voidaan lähestyä ilmoituksilla suoraan laitteeseen.
  • Löydettävyys paranee hakukoneoptimoinnin ansiosta.
  • Ei laitekohtaisia versioita tai sovelluskauppoja.
  • Päivitykset ovat välittömästi saatavilla, ei asennuksia.

PWA-sovelluksen rakentaminen

PWA-sovellus rakennetaan samaan tapaan kuin tavallinen nettisivu. Sovellus koostuu HTML:stä, JavaScriptistä, kuvista ja tyylitiedostoista. Toiminnallisuutta täydennetään Service worker -JavaScripteilla, jotka tekevät määriteltyjä toimintoja taustalla. Nämä mahdollistavat mm. tiedostojen latauksen välimuistiin. Tutustu yksinkertaiseen rakennusohjeeseen täällä, ja hieman seikkaperäisempään ohjeistukseen Googlen Code Labsissa. Jos sinulta löytyy tekstieditori, ohjelmisto tiedonsiirtoon palvelimelle ja vaikka Google Chrome-selain, on käytössäsi jo tarvittavat työkalut selainpohjaisen sovelluksen julkaisemiseen.

Sekä iPhone että Android tukevat PWA-sovelluksia, joten saat nopeasti ja vaivattomasti julkaistua alustariippumattoman, responsiivisen sovelluksen.

Haluatko kuulla lisää?