Saavutettavuutta rakennetaan ihmisen ja työkalujen yhteistyöllä
Digipalvelulaki velvoittaa julkisen sektorin toimijoita täyttämään saavutettavuusvaatimukset verkkosivustoillaan. Saavutettavuuden arviointi on monipuolista työtä, jossa verkkopalvelun toimivuutta tarkastellaan sekä teknisestä että sisällöllisestä näkökulmasta. Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta ja jopa hieman tylsältä, mutta kyse on ennen kaikkea siitä, kuinka helppoa verkkosivuston käyttö on. Kun saavutettavuusvaatimukset ovat kunnossa, myös sivuston käyttö on miellyttävää ja helppoa. Kukapa tällaista ei haluaisi?
On selvää, että kaikki sivustot eivät ole muuttuneet saavutettaviksi sen jälkeen, kun digipalvelulain siirtymäaika päättyi. Tällä hetkellä moni palveluntarjoaja pähkäileekin, miten omasta sivustosta voisi saada saavutettavan. Sivustoja arvioidaan paljon ja valmiita sivustoja korjataan arviointiperusteisesti. Kysymys kuitenkin kuuluu: miten saavutettavuus huomioidaan jatkuvasti? Tarjotaksemme entistä laadukkaampia digitaalisia palveluita ja varmistaaksemme, että kuka tahansa voi käyttää niitä, saavutettavuus on huomioitava myös itse kehitystyössä sekä sisällön tuottamisessa. Ei riitä, että vasta valmis tuote arvioidaan – arviointia on tehtävä jatkuvasti.
Saavutettavuuden arviointi vaatii paljon työtä, ja arviointiin vaikuttavatkin keskeisesti sekä palvelun laajuus että sen sisältö. Arviointi vie asiantuntijalta aikaa työn laajuuden mukaan tunneista päiviin. Arvioinnissa on hyötyä monipuolisesta ja tehokkaasta työkalusta, jolla voidaan osittain automatisoida saavutettavuuden arviointia. Tällä hetkellä arvioinneissa tukeudutaan moniin erilaisiin työkaluihin, joista yksikään ei anna valmiita vastauksia saavutettavuuden tilasta: saavutettavuus arvioidaan ihmisen ja työkalujen yhteistyössä.
On kuitenkin tärkeää huomata, että monipuolisinkaan työkalu ei täysin korvaa ihmistä saavutettavuuden arvioinnissa: verkkopalvelut suunnitellaan ihmisille, joten on tärkeää, että myös ihminen testaa palvelua. Digitaalinen työkalu ei tuota tietoa ihmisen kokemuksesta sivuston käytettävyydestä tai kuormittavuudesta. Saavutettavuuden arvioijan tulee myös tunnistaa erilaiset syyt, jotka voivat rajoittaa palvelun käyttöä.
Saavutettavuus on jatkuvaa työtä. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä myös sivuston kehittäjistä ja sisällöntuottajista saavutettavuusosaajia, eikä tukeutua pelkästään saavutettavuusasiantuntijoihin. Saavutettavuus on ennen kaikkea yhdenvertaisuuskysymys. Kun haluamme rakentaa entistä digitaalisempaa yhteiskuntaa, saavutettavuuden tulee olla keskiössä. Ilman saavutettavia ratkaisuja merkittävä osa ihmisistä jää digipalveluiden ulkopuolelle.