Työvelvollisuusrekisteri
Varautumista poikkeustilanteisiin.
Keväällä 2020 puhjenneen Covid19 -pandemian myötä julkisen hallinnon tehtäväksi Suomessa tuli varmistaa työvoiman riittävyys yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisissä tehtävissä. Työvelvollisuusrekisterin luominen oli Joinexille tilaisuus osoittaa ketteryytensä ja vastata nopeasti asiakkaan tarpeisiin.
Asiakas
Valtioneuvoston osana toimiva työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) vastaa mm. työllisyys-, yrittäjyys- ja työvoimapolitiikasta Suomessa, ja ministeriön vastuualueisiin kuuluu johtaa, ohjata ja seurata julkisia työvoima- ja yrityspalveluita, eli TE-palveluita. TE-toimistot toimivat osana elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskusten) paikallishallintoa, jotka kuuluvat TEMin hallinnonalaan. TEMin vastuulla on myös valmiuslain mukainen työvelvollisuusrekisteri ja työvelvollisuuden toimeenpano poikkeusoloissa.
Lähtökohta
Keväällä 2020 valtioneuvosto julisti koronavirustilanteen takia Suomen olevan poikkeusoloissa, mikä johti valmiuslain käyttöönottoon Suomessa. Valmiuslain tarkoituksena on suojata väestöä poikkeusoloissa, ja lain mukaisesti TEMin tuli perustaa työvelvollisuusrekisteri. Rekisteri sisältää tietoja työvelvollisista ja työnantajista sekä työvelvollisuuden toimeenpanosta, ja sitä koskevista prosesseista vastaavat TEMin alaisuudessa toimivat TE-keskukset.
Ratkaisumme
Joinex on tehnyt työ- ja elinkeinoministeriön kanssa yhteistyötä jo vuodesta 2004. Pystyimme hyödyntämään aiemmin rakentamamme siviilipalvelurekisterin osia ja saamaan työvelvollisuusrekisterin toimintakuntoon lyhyellä varoitusajalla. Joinex myös vastaa rekisterin toiminta- ja käyttöönottovalmiudesta.
Työvelvollisuusrekisterin tarkoituksena on löytää henkilöt, joilla varmistetaan yhteiskunnan kriittisten palveluiden toimiminen poikkeustilanteessa. Käytännössä rekisterin koodistoon lisätään halutut ominaisuudet, joiden perusteella hakua rajataan, ja hakutuloksena saadaan käytettävissä oleva työvoima. Data rekisteriä varten kootaan viranomaisyhteistyön avulla.
Järjestelmän tehtävänä on madollistaa saatavilla olevan työvoiman kohdistaminen oikein. Kukin valmiustilanne on omanlaisensa, ja luomamme järjestelmän arkkitehtuuri mahdollistaa soveltamisen tarpeen mukaan.
Merkitykset
Tulevaisuuteen suuntaavaa toimintaa
Työvelvollisuusrekisterin luomisella on yhteiskunnallista merkitystä: Järjestelmän avulla Suomi pystyy selviytymään poikkeustilanteissa paremmin. Me Joinexilla koimme projektin tärkeäksi ja toimme mielellämme oman panoksemme mukaan valmiustilanteen hallitsemiseksi.